|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) |
Energy | 255 kJ (61 kcal) |
Carbohydrates | 14.15 g |
Sugars | 3.9 g |
Dietary fiber | 1.8 g |
Fat | 0.3 g |
Protein | 1.5 g |
Vitamins |
Vitamin A equiv. | 83 µg (10%) |
Thiamine (B1) | 0.06 mg (5%) |
Riboflavin (B2) | 0.03 mg (3%) |
Niacin (B3) | 0.4 mg (3%) |
Pantothenic acid (B5) | 0.14 mg (3%) |
Vitamin B6 | 0.233 mg (18%) |
Folate (B9) | 64 µg (16%) |
Vitamin C | 12 mg (14%) |
Vitamin E | 0.92 mg (6%) |
Vitamin K | 47 μg (45%) |
Trace metals |
Calcium | 59 mg (6%) |
Iron | 2.1 mg (16%) |
Magnesium | 28 mg (8%) |
Manganese | 0.481 mg (23%) |
Phosphorus | 35 mg (5%) |
Potassium | 180 mg (4%) |
|
Сушен праз
Сушениот праз на „Агромакс“ е производ кој е стопроцентно македонски производ и претставува исецкани парчиња праз кој е дехидриран и подготвен за употреба. Празот треба претходно да се потопи петнаесетина минути во врела вода по што се употребува како и свежиот. Сушениот праз е практично пакување на зеленчукот кој не ви зафаќа простор во кујната, не мириса јако, и плус е подготвен за употреба веднаш по неговот отворање. Намалувате потрошувачка на електрична енергија затоа што и не треба да го пржите додатно освен ако не го сакате тоа поради спецификата на некое јадење. Сушениот праз е пакуван во кесички по 100 грама.
Празот – го намалува крвниот притисок и го зајакнува имунитетот
Празот обилува со хранливи и лековити материи – содржи големи количества минерални материи и витамин Ц. Како и останатите видови на лук, и празот има препознатлив и специфичен мирис, а се одгледува одамна. Од сите видови на лук најблаг е по вкус, не е лут, нема силен мирис и не предизвикува солзење на очите.
Освен тоа има уште една предност од останатите видови на лук: најлесно се одгледува и не е осетлив на ниски температури – може да се бере од почетокот на есента па се до крајот на пролетта. Затоа празот е важна намирница посебно во зимата, кога изборот на зеленчукот е сиромашен.
Нутритивните вредности
По нутритивниот состав сличен е на неговите роднини, но нешто повеќе содржи белковини, бета каротени и витамин Ц. Суровиот праз одличен е извор на манган, а добар е извор на железо, фолна киселина, витамин Ц и Б6.
Со оглед да со варењето се намалуваат количините на витамини и минерали, варениот праз е добар извор на манган и среден извор на железо, фолна киселина и витамин Б6.
Лековитоста на празот
За разлика од кромидот и лукот, празот се употребува цел, и тоа не само како зачин, туку и како самостоен зеленчук. Обилува со хранливи и лековити материи и витамин Ц и со етерични масла со сумпор.
Тие масла делуваат благотворно на дишењето и пробавните органи, бубрезите, џигерот, крвта и крвните садови. Воедно од тие масла поттикнува и мирисот на празот, кој е специфичен и на многу луѓе одбивен. Кај употребата на празот се препорачува да се користи целиот праз и белото стебло и зеленото лисје. Лисјата најчесто се избегнуваат, но содржат неколку пати повеќе танини отколку белиот дел.
Овие се некои од здравствените предности
- При зголемената штитна жлезда се препорачуваат топли облоги од варениот праз.
- Празот помага и кај искашлувањето, ја смирува кашлицата и благотворно делува на зарипнатост, воспаление на белите дробови и астма.
- Ја намалува зголемената количина на мочната киселина, холестеролот и маснотијата во крвта
- Празот ја подобрува циркулацијата на крвта и помага кај артеросклерозата и воспалението на вените.
- Го подобрува апетитот и ја поттикнува работата на системот за варење и цревата.
- Празот поттикнува подобро да работаат бубрезите и излачувањето на урината, па помага кај болката во бубрезите и бубрежните камчиња.
|